Marie bebådelse i bild, ord och ton

Vid en NOMEMUS-konsert i Askeby klosterkyrka den 1 september 2024 framförde ensemblen Mare Balticum bestående av Miriam Andersén, Ute Goedecke, Aino Lund-Lavoipierre och Per Mattsson medeltida Mariamusik. Se ett avsnitt https://www.youtube.com/watch?v=09_MfefsjmY

Marie bebådelse, träskulptur från mitten av 1400-talet. Motivet som nu är placerat i en väggnisch har ingått i ett altarskåp som skänktes till Askeby kyrka 1732.

I programmet ingick hymnen Missus Gabriel de celis. Texten handlar om ärkeängeln Gabriels besök hos Maria, passande med tanke på kyrkans framställning av samma motiv.  Lyssna till Missus Gabriel de celis inspelad i Askeby klosterkyrka i Ljudfilen och följ den latinska och svenska texten nedan. 

Gabriel, nedsänd från himlen, för som en    trogen bärare av Guds Ord, ett heligt                samtal med den Heliga Jungfrun.

Ett gott och sött klingande ord låter han ljuda när han kommer in i hennes kammare och bildar AVE av EVA genom att vända på Evas namn.

Enligt överenskommelsen kommer snart          Ordet som blev kött. Jungfruns sköte är dock alltid orört.

Modern känner inte någon man, hon är en människa vars blomma ej förstörs                 när hon föder sin Son.

Du hör talas om ett tecken som aldrig varit känt tidigare, tro bara på det och det räcker. Det står inte i din makt att lossa remmen.

Det finns ett stort och märkbart tecken i   hagtornsbusken och eldslågan, låt ingen på något sätt närma sig den med skor på fötterna.

Utan daggens fukt lät den torra pinnen frukten spira på ett hittills okänt sätt, tillsammans med en blomma. Så födde också jungfrun sin son.

Salig är en sådan frukt, en frukt som ger glädje, inte sorg, och Adam skall inte ledas till synd om han smakar av den.

Vår Jesus, Jesus den gode, den fromma bördan av sin fromma moder, vars tron är i himlen, föds till världen i ett stall.

Må han, som är född så för oss, utplåna våra synder, eftersom vårt folk är här i fara. AMEN

Sången är en s.k. sekvens tillskriven ärkebiskop Andreas Sunesen (o. 1167-1228). Den ingår i den unika samlingen Liber scole Virginis.