Arkeologi i Askeby

Föreningen Askeby kloster inbjuder till en föreläsning med arkeolog Karin Lindeblad måndagen den 16 september kl. 18

ARKEOLOGI I ASKEBY

Vad berättar fynden?

Innan Askebys nya skola byggdes genomförde Riksantikvarieämbetet UV Öst en arkeologisk undersökning av området under några veckor sommaren 2012. På våren 2013 kom ett par av de deltagande arkeologerna, Karin Lindeblad och Maria Sjöquist, till Askeby för att berätta om utgrävningen och vad de ditintills kommit fram till.

Såväl för er som var med då, som för nya medlemmar och andra intresserade tror vi att det kan vara intressant att höra Karin Lindeblad informera om vad som hänt med Askebyfynden och vad de berättar om olika praktiska verksamheter i klostret som till exempel ölbryggeri, kalkbränning och trädgårdsodling. Dessutom kommer Karin att ge oss senaste nytt om den nu pågående utgrävningen av prästgårdstomten vid Östra Eneby kyrka i Norrköping och låta oss göra ett Hemma-hos-besök hos prästen Hemming. Han var under mitten av 1300-talet inte bara var kyrkoherde i Ö. Eneby utan också Askeby klosters syssloman d.v.s. abbedissans medhjälpare när det gällde klostrets yttre kontakter.

Den 16 september samlas vi vid skolans sandlåda kl 18 och fortsätter i Församlingsgården. Fri entré till föreläsningen. Kaffe serveras till självkostnadspris. Vi är tacksamma för anmälan om deltagande senast lördag den 14 september via mejl till info@askebykloster.se eller via sms/ tfn 070 3891315.

Klosterföreningens styrelse hälsar alla intresserade hjärtligt välkomna!

Programmet är ett samarrangemang mellan